Η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική και πολλοί graduates διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας. Αν και το πτυχίο είναι σίγουρα ένα επίτευγμα, δεν είναι πάντα αρκετό για να ξεχωρίσει κάποιος μέσα σε μια θάλασσα υποψηφίων. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι οι βασικές ικανότητες και δεξιότητες.
Καθώς οι graduates προετοιμάζονται να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι οι ικανότητες και δεξιότητες δεν είναι απλώς «ωραία» skills, αλλά είναι απαραίτητα για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που όχι μόνο μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα που απαιτούνται για τη δουλειά, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συνολική επιτυχία της εταιρείας.
Πώς μπορεί ένας graduate να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες και δεξιότητες;
Ένας τρόπος είναι να αναζητήσει πρακτική άσκηση ή κάποια θέση εργασίας ενώ είναι ακόμα στο πανεπιστήμιο. Αυτές οι εμπειρίες θα του προσφέρουν εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο και να θα του επιτρέψουν να εξασκήσει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα ή εργαστήρια που εστιάζουν στην ανάπτυξη αυτών των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Παρακάτω οι πέντε βασικές ικανότητες και δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στους νέους πτυχιούχους.
1. Communication
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για την επιτυχία σε κάθε χώρο εργασίας. Οι εργοδότες θέλουν νέες προσλήψεις που να μπορούν να επικοινωνούν καθαρά,
συνοπτικά και επαγγελματικά. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να έχει ο graduate ευφράδεια λόγου, αλλά και να μπορεί να συνδεθεί με τα άτομα που απευθύνεται, είτε πρόκειται για συναδέλφους ή πελάτες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη National Association of Colleges and Employers (NACE), οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι οι πιο επιθυμητές από τους εργοδότες, με το 82% να τις αξιολογεί ως πολύ σημαντικές.
2. Teamwork
Οι εργοδότες θέλουν οι νέες προσλήψεις στον οργανισμό τους να μπορούν να λειτουργήσουν καλά σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει να μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, να συνεισφέρουν με τις μοναδικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους και να σέβονται τις ιδέες και τις απόψεις των άλλων. Σε έρευνα που διεξήχθη από το LinkedIn, η ομαδικότητα προσδιορίστηκε ως μία από τις κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στους υποψηφίους.
3. Problem-Solving
Οι εργοδότες θέλουν υπαλλήλους που μπορούν να εντοπίζουν προβλήματα και να αναπτύσσουν αποτελεσματικές λύσεις. H επίλυση προβλημάτων όμως δεν είναι μόνο η εύρεση γρήγορων διορθώσεων. Πρόκειται για τη δημιουργική και στρατηγική σκέψη, καθώς και την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων. Σε έρευνα που διεξήχθη από το NACE, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές από το 77% των εργοδοτών.
4. Adaptability
Η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή είναι όλο και πιο σημαντική, στον ταχέως
εξελισσόμενο χώρο εργασίας, σήμερα. Οι εργοδότες θέλουν υπαλλήλους που μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα και να ευδοκιμούν σε αβέβαια περιβάλλοντα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η προσαρμοστικότητα είναι μία από τις 10 κορυφαίες δεξιότητες που προβλέπεται να είναι περιζήτητες το 2025.
5. Critical Thinking
Κριτική σκέψη είναι το να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις, να σταθμίζεις στοιχεία και να χρησιμοποιείς τη λογική για να βγάλεις συμπεράσματα. Γι’ αυτό οι εργοδότες θέλουν εργαζομένους που να μπορούν να αναλύουν πληροφορίες, να αξιολογούν επιχειρήματα και να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις. Σε έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Αμερικανικών Κολλεγίων και Πανεπιστημίων, το 93% των εργοδοτών αξιολόγησε την κριτική σκέψη ως πολύ σημαντική.
Αφού κατανοήσουμε τη σημασία των παραπάνω, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους. Άλλα χαρακτηριστικά, όπως η θετική στάση, η ισχυρή εργασιακή ηθική και η προθυμία για μάθηση, εκτιμώνται επίσης στο χώρο της εργασίας. Καλλιεργώντας αυτές τις ικανότητες και δεξιότητες και επιδεικνύοντας δέσμευση για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, θα είστε σε καλό δρόμο για την επιτυχία στην καριέρα που έχετε επιλέξει.
Commentaires